HANEKE, La cinta blanca, i l’origen del mal
…La cinta blanca (Das weisse Band) és cinema del que sedueix, del que captura la mirada de l’espectador i l’obliga a seguir amb l’atenció molt desperta, racionalment i emocionalment lúcida, els viaranys que dibuixarà la història, però tot plegat, i des del primer a l’últim fotograma, a l’ombra de la incomoditat. La cinta blanca no és cinema còmode de pair, no és cinema per anar a passar l’estona, per a distreure les criatures i les àvies, per a satisfer quotes de polítics mediocres, per a inflar-se de crispetes… La cinta blanca és un viatge, malgrat tot poètic, a l’origen de l’horror, a les fonts on es cou, amb cura, amb precisió de bisturí, el naixement del mal. Michael Haneke, amb una extraordinària serenitat, prescindint de colors i músiques sobreres, i amb l’exactitud del rellotger constructor d’artefactes complexos, ens ofereix el seu descens a la gènesi (una de les possibles) de la psicologia social del mal, a l’origen del perquè d’algunes de les més doloroses formes d’alienació humana. De la mà de Haneke, visitem l’infern irrespirable de la família, dels mecanismes conscients i inconscients de la dominació política, de l’inventari de recursos destructius amb què compta l’educació, i sobretot la implacable tirania de la religió, per a doblegar la ment humana, per anorrear-la. La pel·lícula és una anàlisi de microfísica del poder en una comunitat rural, on el baró, l’administrador, el doctor, la llevadora, el mestre, i el pastor, pilars i pous de les institucions socials, sota l’alè malaltís d’una cristiandat difunta, orquestren un escenari on les noves generacions, els infants i adolescents de l’indret, ben nodrits per les repugnants menges dels seus majors, no poden fer res més que enfonsar-se altre cop en la barbàrie, que mantenir-se fidels a la degradació del mal…
La vaig veure el diumenge passat, tot una obra d’art.
…Si cada uno de los instantes de nuestra vida se va a repetir infinitas veces, estamos clavados a la eternidad como Jesucristo a la cruz. La imagen es terrible. En el mundo del eterno retorno descansa sobre cada gesto el peso de una insoportable responsabilidad…[…]
Des de Praga…
Haneke és dels únics que s’atreveix a sacsejar-nos la consciència, i ho fa tot d’una manera tan silenciosament esfereïdora… Aquí s’ha moderat, per sort de la nostra salut mental; és menys visceral (mai millor dit) i ha conseguit la seva obra definitiva.
De la seva filmografia, Le temps du loup (o l’hora del llop, o el tiempo del lobo) en la línia temàtica de la cinta blanca però oblidada per la crítica i el públic, mereix també aquests encertats elogis d’en Francesc.
joan
m’ha deixat sense paraules..!
Una altre pel•lícula de Haneke increïble és Funny Games. És un cinema diferent, potser no és agradable, però com a mínim et fa sentir alguna cosa.
Ho tinc present, molt, molt. Ja he vist que faran emissions i concerts a tot drap de Chopin. Però amb això de l’any, vols dir que han fet l’any Chopin aquest 2010, no?
Doncs és el títol del meu… d’allò..
Encara recordo l’any passat que em vas parar pel passadís i duia els primers fulls i em vas dir això: saps que diuen que és el poeta del piano?
Sí, sí. Un dia d’aquests toca. És curiós que m’ho diguis, fa unes setmanes em vaig llegir el guió d’Smoke [(d’Ell) que aniria en cursiva i de color grana]
cinema escruixidor…