La mirada de Tirèsies

NI WERT, NI GROC! NO EMBRUTEU LES CRIATURES! (Eleccions al Parlament, 2012)

Posted in Ciutat, DUDH, Laïcitat, Llibertats, Pedagogies..., Philo-sophia... by lamiradadetiresies on Octubre 14, 2012

…el que diu la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) en el seu Article 26 és el següent:
1. Tota persona té dret a l’educació. L’educació serà gratuïta, si més no, en el grau elemental i fonamental. L’ensenyament elemental és obligatori. Cal que l’ensenyament tècnic i professional sigui generalitzat, i que s’obri a tothom l’accés als estudis superiors amb plena igualtat per a tots amb atenció al mèrit de cadascú.
2. L’educació ha de tendir al ple desenvolupament de la personalitat humana i al reforçament del respecte dels Drets Humans i de les llibertats fonamentals. Ha d’afavorir la comprensió, la tolerància i l’amistat entre totes les nacions i tots els grups socials o religiosos, i la difusió de les activitats de les Nacions Unides per al manteniment de la pau.
3. El pare i la mare tenen, amb prioritat, dret a escollir la classe d’educació de llurs fills.

…sorprèn moltes vegades que hi hagi gent que diu que no hi ha projectes polítics ni idees: ¿us sembla poca lluita intentar portar endavant -per exemple- només el que diuen aquestes 8 breus línies de la DUDH?

A l’escola els alumnes i les alumnes hi han d’anar per a fer-se (aprendre a fer-se) LLIURES, FELIÇOS, CRÍTICS I DIGNES ÉSSERS HUMANS… l’escola, l’educació ha d’aconseguir fer que els nens, els adolescents, els joves, els universitaris, esdevinguin LLIURES, FELIÇOS, CRÍTICS, I DIGNES  (no em repeteixo, hi insisteixo!)… a l’escola, els infants no han de convertir-se en objectes que han de ser espanyolitzats, afrancesats, nacionalitzats, catalanitzats, cristianitzats, islamitzats, idiotitzats, masculinitzats, evangelitzats, feminitzats, enganyats, alienats, pertorbats, programats, ideologitzats, ensinistrats, transmutats en instruments al servei de ves a saber quins interessos… l’escola ha d’estar al servei de la llibertat, de la felicitat, de la creativitat, de l’amor (sí, de l’amor, que vol dir no al servei de l’odi), del saber obert, transparent, plural, racional, humanístic i científic, de l’aprenentatge, del coneixement, de l’art, al servei de la fraternitat, universalitat i igualtat de la condició humana, i de l’esperit crític necessari i imprescindible per a poder entendre -entre d’altres coses- que si l’escola no és així, després passa el que passa. No merdegem les criatures, si us plau! Apa-li, que diu aquell!

3 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. s. ducet said, on Octubre 18, 2012 at 11:34 am

  Francesc! I que bonic seria poder fer classes d’introducció al sublim! Educació de 360º (o més!), sense límits, on professors i alumnes fossin conscients, des del principi, que hi ha coneixements impossibles d’assimilar… Però que no per això deixessin d’indroduir-se en aquests espais de vertigen agradable, fantàstics, on hi cap de tot…

  Et llegeixo.
  Una abraçada!!

  • lamiradadetiresies said, on Octubre 18, 2012 at 8:46 pm

   …classes en llibertat, sobre la llibertat, sobre el sublim, sobre el saber, sobre l’art, sobre la creativitat, sobre la grandesa de la petitesa dels homes i de les dones, sobre la petitesa de la grandesa de les dones i els homes, sobre el cel i sobre l’infern, sobre la paraula, sobre els jocs amb les paraules, sobre ciència al servei de la humanitat (i no sobre la humanitat al servei de la ciència), sobre la mort dels conceptes i les idees obsolets i convertits en gàbies, sobre l’amor, sobre l’amistat, sobre l’estrella que dansa, sobre la llum de la lluna a la platja, sobre el whisky, sobre les ciutats alliberades de forces de repressió, sobre la transmigració de les ànimes (o no!), sobre el desig, sobre la vida, i la mort, i el temps que no ens deixa i l’espai que s’encongeix… cuida’t, Sergi, cuida’t…

 2. albert said, on gener 4, 2013 at 4:17 pm

  Gràcies Francesc, no embrutem les criatures ! Revisitem el “Sense ànim de lucre…” de la Marta Nussbaum !


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: