La mirada de Tirèsies

HARUKI MURAKAMI (II), After Dark…

Posted in ...Lectures, Ciutat, Kalós, kalé, kalón..., Literatures by lamiradadetiresies on Desembre 17, 2008

i_afterdark1

          …(una segona visita a l’escriptor japonès… ara amb After Dark).   …perquè quan no passa res, el que passa, és el temps. El temps, talment marc sense marc per a la condició humana, flueix, es vessa, no s’atura. Murakami celebra en aquesta novel·la el pas del temps, el pas del temps durant una nit,  d’una nit ni llarga ni curta, d’una nit justa, mesurada, geomètrica, tenyida per la precisió amb què hem volgut acabar matematitzant el temps. I el pas del temps d’aquesta nit   –after dark-,  construeix tot un ampli retaule al voltant de la pura i dura diversitat a què es veu enfrontada la vida de les dones i dels homes; el pas de les hores aixeca tota una ontologia de les possiblitats del somni i de l’insomni, tot un tapís ple de petites i grans glòries i misèries nocturnes d’uns personatges que -instal·lats molt més enllà del bé i del mal- intenten conviure amb les seves pròpies identitats, i amb les identitat reals o virtuals dels altres. Una nit-viatge, una nit-periple, una nit-aventura, al voltant de la música, dels cafès, dels cigarrets, de l’amor -i el desamor, i la violència-  d’un love hotel, dels trajectes en tren, de la lectura, de la joventut, del desig -del desig expressat, de l’inexpressat, i de l’inexpressable-, de la fragilitat…  quan no passa res, el que passa, és el temps, i el seu farciment d’humanitat, d’individualitats a la recerca de la solució impossible de l’enigma.

5 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

  1. paubala said, on Desembre 18, 2008 at 1:27 am

    I tot plegat, afegiria, des d’una forma allunyada a tot el que hem llegit fins ara d’ell, amb un fals apropament a un llenguatge terriblement visual i cinematogràfic (quants cops es refereix a la mirada del lector com “si fos una càmera”…!), però com sempre passa en ell, impossible d’adaptar a 24 fotogrames per segon.

  2. pol bolibar said, on Desembre 21, 2008 at 9:14 pm

    …agrairia que si tens temps em recomanessis algun llibre (de poesia) que creguis bo – necessari – adequat per poder comprar aquestes vacances… apa només era això que vagi bé filósof-rei!

  3. Anna said, on Desembre 25, 2008 at 12:31 pm

    Desitjo que tinguis un bon Nadal i que el 2009 es presenti en millors condicions (tot i

  4. Joan Hernando said, on gener 5, 2009 at 1:34 pm

    F. és brutal la teva barbàrie castellana d'”escritor” enlloc d'”escriptor”. Després de tants exàmens corregits i tantes crítiques a la nostra ortografia… aaaaaaaaaaix això no pot ésser.

    Una abraçada i espero que hagis descansat aquest Nadal perquè alguns de nosaltres no ho hem pogut fet.

    P.D.: Bon any 09!

  5. lamiradadetiresies said, on gener 6, 2009 at 6:41 pm

    …benvolgut Joan H., Descartes va dir “ego cogito ergo sum sive existo”, però Sant Agustí (354-430), va dir allò de “si fallor, sum”, és a dir, per entendre’ns, “si m’equivoco, sóc”. Som humans i, per tant, finits, gloriosament finits, i per això ens equivoquem, i per això provem d’aprendre dels nostres errors. El camí cap a la perfecció no és que sigui llarg, és que és infinit. Que els déus (que no existeixen) et tinguin en la seva glòria, bon amic, i que el 2009 sigui per a tu un any de glòria i de saber.


Deixa un comentari